تفاوت دامنه .ir با .com و سایر دامنهها
فرض میکنیم با مطالعۀ مقاله «دامنه چیست و چگونه ثبت میشود؟» الان میدانید دامنه چیست و چه ضرورتی در ساخت سایت دارد. اگر هنوز آن را نخواندهاید، پیشنهاد میکنیم این کار را انجام دهید تا کامل در جریان ماجرا قرار بگیرید.
یکی از سؤالات پرتکراری که مشتریان از ما میپرسند، این است که دامنه آی آر با دات کام چه تفاوتی دارند؟ یا کدام یک بهتر است؟ در این مقاله میخواهیم به این سؤالات جواب دهیم.
اگر میخواهید، اطلاعاتی از بقیه دامنهها هم بهدست آورید، مقالۀ «پسوندهای مختلف دامنه ها را بشناسید!» را بخوانید.
اول ببینیم که آی آر و دات کام اصلا چه معنی میدهند!
اگر به اسم وبسایتهای مختلف دقت کرده باشید، میبینید که همه آنها در آخر آدرسشان یک نقطه (دات) دارند و بعد از این دات، چند حرف پشت سر هم آمده اند (مثل com یا org یا ir). به این حروفی که پشت سر هم میایند ما اصطلاحا دامنه یا دامین (Domain) میگوییم. حالا در این مقاله با دو تا دامنه سر و کار داریم. پس اول ببینیم که این دامنه ها خودشان چه معنیای میدهند:
- دامنه com مخفف شده واژه commercial در انگلیسی است. معنی این کلمه “تجاری” است و در ابتدا فقط وبسایتهای تجاری از این دامنه استفاده میکردند. اما بعد ها دیگر این دامنه برای همه آزاد شد و الان هر کس که بخواهد میتواند وبسایت خودش را با پسوند دات کام ایجاد کند. به همین دلیل دیگر به آن دامنه بین المللی میگویند (نه دامنه تجاری).
- دامنه ir که ما در ایران از آن استفاده میکنیم مخففی از کلمه iran در انگلیسی است. تقریبا همه کشورهای دنیا از این نوع دامنه ها دارند که به آن دامنه ملی هم میگوییم. مثلا دامنه کشور روسیه (Russia) بصورت rus و دامنه کشور ترکیه (Turkey) بصورت tr نوشته میشود.
دامنه آی آر با دامنه دات کام چه فرقی دارند؟
خب! حالا کمی در مورد معنی اسم این دو دامنه اطلاعات داریم. پس وقتش رسیده که یک مقایسه جالب و دقیقی بین آنها انجام بدهیم و ببینیم که اصلا این دو دامنه با یکدیگر تفاوت دارند یا نه؟ هر کدام از این دامنه ها چه مزایایی دارند؟
مقایسه کامل: فرق دامنه آی آر با دامنه دات کام
اول از همه بیایید در مورد دامنه آی آر یا همان دامنه ملی صحبت بکنیم. توجه داشته باشید زمانی که میگوییم این دامنه ملی است به این معنی نیست که فقط کاربران ایرانی به آن دسترسی دارند. شما اگر وبسایتی داشته باشید که با دامنه آی آر ثبت شده قطعا از هر جای دنیا که جستجو بشوید نمایش داده خواهید شد.
دامنهای که در این مقاله حریف دامنه ملی ما است، دامنه دات کام است! این پسوند یک دامنه جهانی و پرکاربرد است. یعنی انقدر پرکاربرد است که تقریبا بیشتر از 75 درصد دامنههای دنیا با پسوند دات کام ثبت شدهاند!
دامنه آی آر مقرون به صرفه تر است یا دامنه دات کام؟
اولین تفاوت دامنه ملی (آی آر) با دامنه دات کام این است که این دامین ملی قیمتش کمتر است. حالا چرا به نظر شما قیمت دامنه آی آر پایینتر است؟ ببینید کلا هر دامنهای که توسط ما کاربران ساخته میشود روی یک سیستم بسیار قوی باید ذخیره و ثبت بشود. زمانی که شما دامنه ملی خریداری میکنید، این دامنه روی سیستمی ذخیره میشود که در ایران است. به همین دلیل هزینه نگهداری آن پایینتر است و این هم بصورت مستقیم روی قیمت آن تاثیر میگذارد.
حالا دامنه دات کام چه؟ دامنههای دات کام در مقایسه با آی آر نسبتا گرانتر هستند اما این مقدار این عدد خیلی عجیب و غریب نیست. دلیل اصلی گرانتر بودن دامنه دات کام بیشتر نوسان قیمت دلار است وگرنه در اصل قضیه، دامنه آی آر و دامنه دات از لحاظ قیمت فرق چندان بزرگی ندارند.
همانطور که قبلا هم گفتم دامنه دات کام یک پسوند بین المللی است و در همه کشورهای دنیا استفاده میشود. این یعنی شما برای انتخاب اسم با چیزی حدود 8 میلیارد نفر رقابت میکنید. به نظر شما اصلا امکانش نیست که اسمی که شما دوست دارید قبلا توسط حداقل یک نفر انتخاب شده باشد؟ حالا فرض کنید این رقم به 80 میلیون نفر برسد. چه اتفاقی میافتد؟ قطعا انتخاب اسم دلخواهتان کمی راحتتر میشود چون با افراد کمتر و گزینههای بیشتری سر و کار دارید.
مردم به کدام دامنه بیشتر اعتماد میکنند؟
تقریبا هر کسی حداقل بک بار هم که شده در مورد جرائم سایبری و اینترنتی شنیده و یا حتی خودش هم قربانی آن شده است. حتی خود من هم میخواهم از یک سایت خرید بکنم بعضی وقت ها شک به دلم راه میدهم که نکند اطلاعاتم را در اختیار افراد نادرست قرار بدهم! البته این یک چیز کاملا طبیعی است. اما اگر دقت کرده باشید این حس و حال برای سایت هایی که دامنه ملی دارند خیلی کم پیش میآید با اینکه اعتماد به وبسایت هایی که دامنه دات کام دارند نسبتا پایین تر است.
آیا میدانید چرا مردم به دامنههای ملی بیشتر اعتماد دارند؟ چون شما اگر بخواهید وبسایت خودتان را با دامنه ملی (آی آر) راه بیندازید باید در پایگاه اطلاعاتی ایرنیک ثبت نام بکنید. ایرنیک در حقیقت یک نوع ثبت احوال برای دامنه ملی است و شما باید تمامی اطلاعات خودتان را به این پایگاه بدهید تا دامنه آی آر شما ثبت و قابل استفاده بشود.
از آنجایی که تمامی اطلاعات صاحب دامنه در این پایگاه رسمی به ثبت میرسد دیگر این شخخ به هیچ وجه نمیتواند به قانون شکنی یا هر نوع کلاهبردای فکر کند چراکه تمامی اطلاعات او به ثبت رسیده و کاملا قابل پیگیری هستند.
برای تبلیغات رسانهای کدام دامنه لازم است؟
درست است که دامنه دات کام برای هر کسی جا افتاده و شناخته شده است، آن هم در سطح جهانی. اما بعضی وقت ها درهایی هستند که کلیدشان دست دامنه آی آر است، نه دامنه دات کام. یکی از این درها، تبلیغات در رسانه صدا و سیما است. از آنجایی که صدا و سیما کاملا ملی است دامنههای غیر از دامنه ملی را در تبلیغات خودش قبول نمیکند و اگر شما هم میخواهید که در تبلیغات صدا و سیما دیده شوید حتما لازم است که دامنه ملی یا همان دامنه آی آر داشته باشید.
البته لازم است این را هم بگویم که این مساله در سالهای گذشته انقدرها هم سخت گیرانه نبوده است. یعنی حساسیت روی آن کمتر شده و وبسایتهایی بودند که به دامنه دات کام در رسانه ملی تبلیغ کردهاند (مثل دیجی کالا).
کدام دامنه از لحاظ سئو بهتر عمل میکند؟
آیا با بحث سئو آشنایی دارید؟ یا اسم سئو را قبلا شنیدهاید؟ اگر با بحث سئو آشنایی ندارید حتما مقاله کوتاه ما با اسم سئو چیست و چرا اهمیت دارد را خیلی سریع مطالعه کنید. این مقاله خیلی کوتاه و خیلی ساده نوشته شده است که شما بتوانید در عرض 5 دقیقه کلیات سئو را متوجه بشوید.
خب حالا که با بحث سئو کمی آشنا شدید بیایید ببینیم که دامنه دات کام و دامنه آی آر از نظر سئو چه تفاوتهایی با یکدیگر دارند. برای اینکه متوجه این بشویم لازم است که با آی پی (IP) آشنا بشویم. آدرس آی پی به نوعی محل و موقعیت شماست. زمانی که شما به اینترنت وصل میشوید شمارهای به دستگاه شما داده میشود (این دستگاه ممکن است لپتاپ موبایل یا تبلت باشد). شما هر جای اینترنت که بگردید با این شماره قابل ردیابی و شناسایی خواهید بود و موقعیت مکانی شما هم برای اینترنت مشخص خواهد شد.
به نظر شما این قضیه چگونه میتواند به انتخاب دامنه ربط داشته باشد؟ کمی فکر کنید…زمانی که شما دامنه دات کام خریداری میکنید در حقیقت از یک دامنه بین المللی استفاده میکنید با اینکه اکثر یا شاید همه مشتریان و بازدیدکنندگان شما از ایران هستند. درست است؟ حالا فرض کنید که وبسایت شما دامنه ملی داشته باشد. یعنی هم دامنه شما از ایران است و هم مشتری/بازدیدکننده شما. به نظر شما این قضیه کمکی به بهینه سازی نتایج نمیکند؟ به هر حال برای گوگل دامنه و بازدیدکننده ایرانی نزدیک تر و بهینه تر از دامنه بین المللی و بازدید کننده ایرانی است.
البته لازم است بگویم که تفاوت در بهینه بودن دامنه آی آر و دات کام انقدرها هم فاحش نیست که شما فکرش را بکنید. فقط کمی تاثیر دارد. اما اگر میخواهید بیشتر در مورد آن مطالعه کنید میتوانید از مقاله جامع ما در مورد سئوی محلی استفاده بکنید.
با کدام دامنه میتوانیم تبلیغات در گوگل انجام بدهیم؟
آیا میدانستید که با استفاده نکردن از تبلیغات در گوگل چه حجمی از بازدید و مشتری را از دست میدهید؟ فقط تصور کنید...هر روز بیشتر از 3 میلیارد جست و جو در گوگل انجام میشود! بیشتر از 3 میلیارد! و مطمئن باشید که تعداد زیادی از این 3 میلیارد نفر دنبال خدمات و محصولاتی هستند که شما ارائه میدهید! پس خودتان را با تبلیغات گوگل نشان بدهید!
اما عجله هم نکنید! قبل از اینکه سراغ تبلیغات گوگل بروید به دامنه وبسایت خودتان هم فکر کنید! متاسافانه به دلیل تحریمهایی که روی ما اعمال شده است دیگر گوگل کار تبلیغاتش را با دامنه ملی ایران (دامنه آی آر) انجام نمیدهد! پس اگر کسب و کار شما به شکلی است که نیاز به تبلیغات در گوگل دارید حتما این نکته را به یاد داشته باشید!
دامنههای دیگر چه؟
در این مقاله تمرکز اصلی ما روی دو دامنه دات کام و آی آر بود اما همانطور که خودتان میدانید که دامنههای بیشتری هم وجود دارند اما دلیل اینکه خیلی روی این دامنهها در این مقاله تمرکز نکردم این است که این دامنهها معمولا برای وبسایت ها با محتوای خاصی استفاده میشوند و خیلی عمومی نیستند. برای اینکه متوجه منظورم بشوید چند نمونه برای مثال توضیح میدهم.
- دامنه org: این کلمه مخففی از واژه انگلیسی Organization است که معنی آن سازمان میباشد. این دامنه معمولا برای اداره ها و سازمانهای رسمی و دولتی مثل مدارس استفاده میشود. مثلا وبسایت سازمان سنجش کشور به آدرس www.sanjesh.org است.
- دامنه biz: این دامنه که از کلمه بیزینس انگلیسی (Business) گرفته شده است معمولا برای وبسایتهای تجاری استفاده میشود. البته این دامنه تا حدودی نوپا و تازه است ولی استفاده از آن در سالهای اخیر خیلی زیاد شده است. مسئلهای که دامنههای جدیدی مثل biz دارند این است که هنوز آنقدری که باید جا افتاده و شناخته شده نیستند و این مساله ممکن است کمی زمانبر باشد.
از کجا بدانیم که دامنه موردعلاقه ما در دسترس است؟
اگر این مطلب را خوانده و تصمیم به انتخاب اسم برای دامنه خود هستید باید از یک چیز مطمئن باشید: اینکه آیا اسمی که شما دوست دارید روی دامنه خودتان بگذارید در دسترس است یا قبلا توسط شخص دیگری انتخاب شده است؟ از کجا میتوانید این را پیدا کنید؟ نگران نباشید و آن را هم به ما بسپارید! فقط کافی است وارد صفحه بررسی دامنه ما شده و در جعبهای که مشاهده میکنید اسم دامنه مورد نظرتان را بنویسید. بعد از نوشتن اسم روی گزینه “بررسی دامنه” کلیک کنید. همین! در عرض چند ثانیه ما نتیجه را به شما میگوییم که آیا اسم موردنظر شما در دسترس است یا نه!
خودتان امتحان کنید!
دوستان عزیز من وقتی در مورد ساختن وبسایت و فروشگاه حرف میزنیم باور کنید انقدر مطلب و تجربه جالب برای گفتن است که نه من وقت میکنم بنویسم و نه شما وقت میکنید بخوانید. تنها و تنها یک راه وجود دارد که همه اینها را خودتان تجربه کرده و هم یاد بگیرید و هم کلی لذت ببرید: این راه هم این است که خودتان یک وبسایت درست کنید تا متوجه بشوید.
حالا ممکن است بگویید که مگر الکی است که وبسایت درست کنیم! نه الکی نیست ولی خیلی راحت است، اصلا بگذارید یک خبر خوب دیگری هم به شما بدهم: این کار نه تنها راحت است بلکه برای شما رایگان هم است! بله درست شنیدید!
خب، دات کام یا آی آر…؟
در این مقاله سعی کردم تفاوتهای اصلی بین دامنههای دات کام و آی آر را برای شما توضیح بدم. با توجه به مطالبی که گفته شد من خودم اگر جای شما بودم احتمال زیاد از دامنه با پسوند دات کام استفاده میکردم. میدانید چرا؟ چون دامنه دات کام برای کسب و کار حرفهای تر است و اینکه اصلا در دنیای اینترنت جا افتاده است. نظر شما چیست؟ کدام دامنه را انتخاب میکنید؟ به ماهم بگویید! یا اینکه هر سوالی داشتید در بخش نظرات از ما بپرسید.